NIZOZEMSKA JUHA OD JEGULJA

Sastojci

500 g svježih jegulja, sol, biber, 50 g kapre, 1 svežanj peršuna, 45 g maslaca, 45 g brašna, ½ limuna, ½ žličice šećera, 4 žlice slatkog vrhnja, 1 žumanjak, ½ šalice bijelog vina


Priprema

Očišćeni komad jegulje peru se u hladnoj vodi dok se ne ispere sva krv. Zatim se kuhaju u slanoj vodi. Nakon 15 minuta skidaju se sa štednjaka i ostave da se malo ohlade. Tada se komadi jegulje izvade i na tanjuru drže na toplom. U preostalu juhu umiješa se kapra i peršun te se još jednom prokuha. Juha se zgušnjava svijetlom zaprškom ili brašnom pomiješanim s maslacem. Ta se bijela juha na kraju nalije na komade jegulje. Juhi se može dodati nešto bibera, limunova soka, šećera, u vrhnju razmućeno jaje i malo bijelog vina.