FILE OD SMUĐA U SOSU

Sastojci

1,5 kg smuđa, 2 dl vrhnja, senf 3 dl bijelog vina, 1 češanj bijelog luka, 1/2 glavice crnog luka, limun, list lovora, 50 gr maslaca, 2 žlice brašna, sol, biber


Priprema

Izvadite filete, lagano ih istucite drvenim tučkom, posolite i pobiberite i premažite senfom. Savijte ih zatim u role i uvežite bijelim koncem. Složite u vatrostalnu posudu, prelijte sa 1 dl vina i stavite na štednjak da lagano provri. Zatim posudu prekrijte folijom i stavite u pećnicu da se peče. U međuvremenu napravite sos. Glavu i kosti ribe stavite u lonac sa 1 dl vina i 2 dl vode. Tome dodajte crni i bijeli luk, list lovora, biber u zrnu. Skuhanu juhu procijedite. Posebno napravite zapršku od maslaca i brašna pa je zalijte procijeđenim bujonom. Miješajte žicom dok se umak ne zgusne. zatim ga skinite s vatre, dodajte 1 žumanjak i vrhnje, dobro umutite, posolite i pobiberite, zakiselite limunom i prelijte preko rola od ribe. Skinite foliju i zapecite još 5-10 minuta.