SMUĐ SA KRUMPIROM

Sastojci

1 kg smuđa, 4-5 češnja bijelog luka, pušlek peršuna, 1 kg krumpira, ulje, 50 gr maslaca, 1/4 l vrhnja, limun, sol, biber


Priprema

Ribu posolite, pobiberite i zarežite sa strane. U zareze stavite malo izgnječenog bijelog luka i sijeckanog peršuna. Zatim očistite krumpir, narežite ga na kolutove i spustite u đuveč na ugrijano ulje. Pospite sa malo soli i stavite u zagrijanu pećnicu. Kad je krumpir napola pečen, poslije 15 minuta, žlicom ga razgrnite i napravite prostor za ribu. Položite ribu u đuveč, prelijte sa malo ulja i pecite oko 20 minuta stalno preljevajući sokom. Po potrebi dolijte malo tople vode. U zasebnu posudu stavite maslac, vrhnje, sok od pola limuna i miješajte na vatri pazeći da se sos ne zgrudva. Ovim sosom prelijte ribu i pecite još oko 20 minuta, stalno prelijevajući sokom. Ribu iznesite na stol u đuveču u kome se pekla. Služite sa zelenom salatom.