ŠTUKA U KREMI

Sastojci

1,5 kg štuke, ocat, 125 gr maslaca, 1 glavica luka, pušleka peršuna, šalica kapara, sardel pasta, morski oraščić, krušne mrvice, limun, 1 dl bijelog vina, sol, biber


Priprema

Isjecite štuku na komade, posolite, pobiberite i pokiselite. Sitno isjeckajte luk, peršun, kapare i stavite na zagrijan maslac da se prodinstaju. U to umješajte žličicu sardel paste, biber, oraščić, 3 žlice krušnih mrvica, sok od 1 limuna i vino. Sve mješajte 10 minuta dok se masa ne ujednači. Jedan dio mase stavite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno namazali maslacom i posuli krušnim mrvicama. Na to stavite komade ribe, pa opet kremu od začina, dok ne utrošite sav materijal. Pospite sa komadićima maslaca i krušnim mrvicama i pecite u pećnici oko 45 minuta.